Kaikenkattava / Muuta toimintaa / Nähtävyyksiä / URHEILU

Kotiseutu tutuksi: Pyöräillen


Kauniita kesäisiä päiviä kannattaa hyödyntää tutustuen kotiseutuun. Ja mikäs sen mukavampi tapa kuin hypätä pyörän selkään ja lähteä liikkeelle. Tämä tietysti vaatii ja vaalii terveyttä ja kuntoa, mutta voihan näitä reittejä kulkea moottoriajoneuvollakin.

Mopo, moottoripyörä, auto tai vaikkapa traktori kulkee näillä teillä ihan siinä missä polkupyöräkin. Minä en pidä edestakaisin ajelusta, joten nyt tarjoamani kierrokset ovat lenkkejä, jotka viehättävät aisteja.

Mallusjärven rantaan
Pisin näistä lenkeistä kiertää kolmen kunnan halki; Mäntsälän kirkonkylältä Mallusjoen (Orimattila) ja Pukkilan kautta takaisin Mäntsälään. Reitinhän voi ajaa kumpaan suuntaan tahansa ja aloittaa mistä kohtaa hyvänsä. Eniron linkin mukaan reitti olisi ”vain” 53 km, mutta pyörän matkamittari näyttää lenkin jälkeen noin 5 km enemmän.

Vanha Lahdentie on aina ikävin etappi. Paljon tuulista peltoaukeata ja vauhdilla ohikiitäviä autoja. Tien pientareet ovat osin olemattomat ja osin sortuneet, mutta ihan kelvollista ajettavaa kuitenkin. Hautjärvelle käännyttäessä pääsee tuulelta suojaan ja maisema muuttuu kauniimmaksi – on peltoa, metsää, kyliä ja kaunista rantamaisemaakin.

Koskenniskan teatteriin
Mäntsälän eteläosiin pääsee tutustumaan lenkillä (48 km), joka kulkee Mäntsälän kirkonkylän, Ohkolan, Halkian ja Nummisten kautta. Tällä reitillä saa pyöräilijä vähän enemmän treeniä takareisille ja pakaroille – maasto on (tai ainakin viimeksi tuntui) vaihtelevampaa. On nousuja ja laskuja siten, että tietää tekevänsä töitä. On myös hurmaavia maisemia ja erityisen huomion sai Koskenniskan kesäteatteri, joka kirjaimellisesti on kosken niskassa. Nummisten ihanat jokimaisemat vaativat toisenkin pyörälenkin kameran kanssa…

Gallerioiden Pukkilaan
Jos Mallusjärven rantaan vievä reitti tuntuu pitkältä, niin suosittelen kokeilemaan hieman lyhyempää (44km) reittiä; Mäntsälän kirkonkylä – Vanha Lahdentie – Hautjärvi – Savijoki – Pukkilan keskusta – Metsäkulma – Mäntsälän kirkonkylä. Vaihtelevaa maastoa ja Pukkilan keskustan Galleriat, ravintolat sekä kesäteatteri osuvat sopivasti puoliväliin. Samalla tauolla voi poiketa ihailemassa Naarkosken kuohua.

Suloiseen Soukkioon
Lyhin kotiseutureittini kulkee Mäntsälän kirkonkylältä Soukkion ja Hirvihaaran kautta takaisin kirkolle. Matkaa kertyy noi 30 km ja maisemat ovat lumoavat. Hankalin etappi on Sälinkääntien mutkainen ja vilkasliikenteinen osuus, mutta olen sen kulkenut lastenkin kanssa, joten ihan kelpo reitti kuitenkin. Soukkio on noussut yhdeksi rakkaimmista kylistä – sen pieni kylätie on suorastaan hurmaava.

Olen ottanut tavaksi pysähtyä noin 10 kilometrin välein hieman jaloittelemaan ja juomaan. Minuuttikin riittää palauttamaan voimat ja estämään puutumista. Samalla venyttelen hartiat ja nautin näkymistä. Iloisia lenkkejä sinullekin!

3 thoughts on “Kotiseutu tutuksi: Pyöräillen

  1. Paluuviite: Juoksuaika » ihanasti PIHALLA

Jätä kommentti